Uncategorized

Britanski vojnici zverski na smrt pretukli hotelskog radnika Baha Musu (26) koji nikada nije učestvovao u ratnim dejstvima niti u pobunjeničkim akcijama

Izvor: Politika

Britanija je juče bila šokirana izveštajem o zverstvima svojih vojnika u Iraku koji su, pripremajući ih za ispitivanje, zarobljenike najsurovije mučili, javljaju agencije.

Trogodišnja istraga, koju je predvodio bivši sudija ser Vilijam Gejdž, utvrdila je da je hotelski radnik Baha Musa (26) u pritvorskim prostorijama britanske vojne baze u Basri pretučen do smrti.

Njega je zajedno sa još devetoricom iračkih civila zarobio bataljon Prve Kraljičine lankaširske regimente, koja je tragala za iračkim pobunjenicima i oružjem u jednom hotelu u Basri.

Bahi Musi je na glavu navučena kapuljača, na ruke su mu stavljene lisice, da bi ga po nepodnošljivoj vrućini britanski vojnici udarali i šutirali 36 sati, koliko je bilo dovoljno da premine. Musi, ocu dvoje dece, bio je slomljen nos, polomljena su mu rebra, a na telu mu je nađeno 93 rana i ožiljaka.

Ugled britanske armije ozbiljno je ugrožen ovim nalazom, a sudija Gejdž upozorio je na „kukavičluk” i „moralnu degradaciju” vojnika i njihovih starešina, koje su morale da budu obaveštene.

Među mučiteljima je bio i kaplar Donald Pejn, koji se pred kolegama hvalio kako je „dirigovao” horom sastavljenim od različitih tonaliteta: svih deset zarobljenika zapomagalo je različitim jaucima, zavisno od toga gde ih je i u kom trenutku udarila čizma Britanaca.

Baha Musa je umro u pritvoru britanske baze 15. septembra 2003. Istragom je utvrđeno da nijedan od uhvaćenih civila nije učestvovao u ratnim dejstvima niti u pobunjeničkim akcijama.

Istraga je otvorena odlukom ministra odbrane prethodne laburističke vlade.

Od jula 2009, tokom 115 dana, ispitano je 277 svedoka, i uzeto u obzir još 111 pisanih izjava. Cela operacija koštala je 13 miliona funti. Britansko ministarstvo odbrane se izvinilo za maltretiranje Muse i još devet Iračana.

„Takav događaj nije smeo da se desi, i ne bi nikad više smeo da se ponovi”, rekao je ser Vilijam, predstavljajući izveštaj o ovom slučaju koji je napisan na 1.400 stranica. Ocenjeno je i da je pukovnik koji je komandovao ovim bataljonom počinio grešku što nije sprečio zlostavljanje.

„Iako za njega nije znao, kao komandni oficir, morao je biti svestan šta se događa u tim prostorijama, pre nego što je Baha Musa preminuo”, dodao je ser Vilijam.

Sveštenik ove vojne jedinice nije takođe nikada nikome skrenuo pažnju o užasno nehumanim uslovima u kojima su držani zatvorenici. Otac Piter Maden posetio je pritvor baš na dan kada je Baha Musa preminuo.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom