Uncategorized

Turska diplomatija: BiH najviši turski prioritet na Balkanu

Izvor: Glas Srpske

Turska nastoji da povrati svoj istorijski uticaj u regionu Balkana, a prema turskom Ministarstvu inostranih poslova, poseban interes ima prema BiH, piše to u depeši ambasadora SAD u Turskoj DŽejmsa DŽefrija.

Depeša pod nazivom “Turska: Balkan kao novi spoljnopolitički prioritet”, u kojoj se govorilo o ponovnom angažovanju Turske na Balkanu, američkoj administraciji poslata je 24. novembra 2009. godine, a objavio je sajt “Vikiliks”.

Američki ambasador u Ankari navodi da je 19. novembra, zamjenik generalnog direktora za centralnu i jugoistočnu Evropu Murat Karagoz pokazao Ambasadi SAD pregled novih kontakata MIP-a Turske i planove za Balkan.

Dodao je da MIP Turske “krišom nastavlja da se upliće u poslove zemalja jugoistočne Evrope”.

U depeši se navodi da je Karagoz Ambasadi SAD rekao da je “BiH najviši turski prioritet na Balkanu”.

– Karagoz je naveo da je Davutoglu ranije ukazao da se na BiH treba gledati kao na “unutrašnju stvar”, zbog njene važnosti – stoji u depeši.

Navodi se i da je Karagoz snažno lobirao da SAD igraju veću i aktivniju ulogu na Balkanu, posebno u BiH.

– On tvrdi da SAD imaju posebnu odgovornost u regionu. Turska se osjeća usamljena u regionu i radije bi da SAD preuzmu vodeću ulogu na Balkanu, umjesto EU – napisao je američki ambasador u Ankari u depeši.

Zaključio je da je Ankara riješena da ponovo potvrdi svoj uticaj u regionu i da će se vjerovatno koncentrisati na BiH kao prioritet.

I u depeši Ambasade SAD u Ankari od 17. novembra 2009. godine govori se o “strahovima” Turske da bi mogla biti “izostavljena iz procesa političke stabilizacije u BiH pod rukovodstvom EU, uprkos nastojanjima američke vlade da za Tursku obezbijede isti status kakav imaju Rusija i SAD”.

– Naš izvor iz turskog Ministarstva spoljnih poslova rekao nam je da je Turska voljna da sarađuje sa EU, Rusijom i SAD kako bi se ostvario napredak u političkom procesu, međutim naglašeno je da EU mora uključiti Tursku kao jednog od bitnih faktora, s obzirom na tursku istorijsku povezanost sa regionom – navodi se u depeši.

Gučlu Kalafat, prvi sekretar Ministarstva spoljnih poslova Turske, rekao je predstavnicima Ambasade SAD u Turskoj da Ankara podržava ponovno formiranje Kontakt grupe za BiH koje je organizovala OIK (Organizacija islamske konferencije), po ugledu na slično tijelo sa početka devedesetih. On je priložio rezime sastanka Kontakt grupe za BiH održane 9. novembra 2009. u kojem piše i to da će Turska i OIK nastaviti saradnju sa Bošnjacima zbog bliske povezanosti sa njima.

– Kalafat je rekao da OIK favorizuje Bošnjake jer oni štite interese muslimanske zajednice. On je istakao da iako Turska kontaktira sa svim stranama u BiH, to najčešće čini sa Harisom Silajdžićem kao bošnjačkim liderom – stoji u depeši.

O odnosima Turske prema BiH bilo je riječi i na sastanku Ahmeta Davutoglua, turskog šefa diplomatije, i DŽejmsa Stajnberga, zamjenika američkog državnog sekretara, održanog u decembru 2009. godine.

U depeši upućenoj administraciji SAD sa tog sastanka 18. decembra piše da je Davutoglu insistirao da se na ministarskom sastanku NATO odobri produženje Akcionog plana (MAP) za BiH.

Stajnberg je iznio sasvim drugačiji stav, ističući da, ukoliko NATO ponudi BiH Akcioni plan, neće ostati nijedan drugi podstrek daljem sprovođenju reformi.

– Stajnberg je rekao da bošnjačke stranke ne razgovaraju čak ni međusobno, ali ukoliko bi uspjeli postići izvjestan stepen saglasnosti, mogao bi se izvršiti pritisak na Dodika – piše u depeši.

Zaključak tog sastanka bio je da lideri u BiH žele da drugi rješavaju njihove probleme tako da oni ne bi morali da urade najteži dio posla niti i preuzmu politički rizik, a SAD neće podržavati takva razmišljanja.

– Akcioni plan nije nadoknada za patnje koje su proživjeli građani BiH – navodi se u depeši.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom