Uncategorized

Nouriel Roubini: Nova oluja ekonomske krize zahvatiće nas najkasnije 2013, a možda i ranije

Izvor: Tanjug

Aktuelno usporavanje rasta globalne ekonomije ubrzava početak nove krize, uveren je profesor Njujorškog univerziteta Nurijel Rubini, koji je krah američkog tržišta nekretnina i globalnu recesiju predvideo još 2006, dve godine pre njihovog izbijanja.

Rubini je ranije očekivao da će drugi talas krize nastupiti tek 2013. godine, ali sada smatra da bi novi pad mogao da počne i ranije.

“Do pre nekoliko meseci smatrao sam da će ‘oluja’ biti 2013. godine”, rekao je on, dodajući da slabost ekonomije SAD, evrozone i Velike Britanije raste, tako da se ponovni pad može očekivati i ranije.

“Kulminacija bi mogla da bude 2013. ili ranije, zavisno od toga kakva će sredstva ekonomske politike da se primenjuju”, izneo je svoje mračne prognoze agenciji Blumberg osnivač firme za ekonomske i finansijske analize “Rubini global ekonomiks”.

Kako bi se sprečila katastrofa, vlade moraju hitno da pronađu način za ekonomski podsticaj.

“Neophodan je oporavak ekonomskog rasta ne za pet godina već danas. U kratkoročnoj perspektivi je neophodna sveobuhvatna stimulacija, jer u suprotnom preti Velika depresija. Stanje se pogoršava i osnovna razlika između ‘danas’ i situacije od pre nekoliko godina je da sada nema mnogo insturmenata za stimulaciju”, naglasio je Rubini.

On je takođe preporučio ulaganje u novac, posebno u dolare, s obzirom na to da američka valuta ima tendenciju jačanja u vreme finansijskih kriza. Rubini je rekao da je takođe dobro ulagati u državne obaveznice zemalja sa malim budžetskim deficitom i niskim javnim dugom, kao što su Kanada i Australija, a da ne preporučuje investiranje u akcije i robu.

Sredinom juna Rubini je već ispisao scenario “oluje”, koja će se obrušiti na svetsku ekonomiju već 2013. godine. Finansijski problemi u SAD, usporavanje ekonomskog rasta u Kini, dužnička kriza u Evropi i stagnacija u Japanu, mogu uz verovatnoću od 30 odsto da se spoje u “oluju” čiju će punu snagu svetska ekonomija osetiti već za dve godine.

“Već sada su očigledni znaci slabosti. Svi nastavljaju putem povećavanja državnog i privatnog duga. Teret je sve teži, i svi ti problemi će isplivati najkasnije do 2013. godine”, citirala je agencija Blumberg ovog ekonomskog eksperta.

Rubini je u junu upozorio i SAD na moguću “bunu na tržištu obveznica” imajući u vidu da iako ogromno, poverenje investitora u američku ekonomiju nije bezgranično.

“Ove godine deficit našeg budžeta će premašiti bilion dolara, a isto će biti i naredne a možda i 2013. godine. Postoji rizik da će se tržišta jednog terenutka, kao što se desilo u Evropi, osvestiti, i nastupiće proces rasta kamatnih stopa, što će onemogućiti ekonomski oporavak”, rekao je Rubini.

Ozbiljan problem za svetsku ekonomiju može da bude naglo usporavanje tempa rasta kineske ekonomije, koje je praktično neizbežno posle 2013. Američki ekspert smatra da će se u bližoj perspektivi ta zemlja sudariti sa dva problema: ogromnim “lošim kreditima” i neaktiviranim kapacitetima, stvorenim prekomernim investicijama u osnivački kapital.

Rubini je ocenio da osnovni cilj kineske vlade u narednim godinama mora da bude “kresanje investicija u osnivački kapital i rast potrošnje, jer je u suprotnom ekonomski pad posle 2013. godine neizbežan”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom