Uncategorized

Da li će vojni general, kao direktor CIA, stvarati novu armiju

Izvor: Deutsche Welle

Prošle nedelje Dejvid Petreus, general sa 4 zvezdice, okačio je svoju uniformu o klin. Sada radi u glavnom štabu CIA. Dejvid Petreus je nesporni vojni strateg. Međutim, da li će biti i dobar direktor CIA?

Zadatak američke tajne službe za inostranstvo je pre svega da skuplja informacije o vladama, stanju privrede i opozicije u drugim zemljama i time političarima u Vašingtonu pruža objektivnu analizu situacije. U slučaju potrebe, direktne operacije izvršava vojska.

Od 1981. godine izričito je zabranjeno da CIA direktno ili indirektno učestvuje u ubistvima u inostranstvu. Međutim, predsednik SAD, i samo on! – ima pravo da odobri tajne operacije. Od napada 11. septembra 2001. to pravo je koristio predsednik Buš, a još češće predsednik Obama. Samo programom bespilotnih letilica CIA je ubila preko 2000 ljudi, članove Al Kaide, ali i civile u Pakistanu, Avganistanu – piše Vašington post.

Gordon Adams sa Američkog univerziteta kaže u čemu leži srž problema: „Sada CIA sama šalje bespilotne letilice’predator’, puca na ljude, ispaljuje rakete ’helfajer’ i šalje naoružane ljude u druge zemlje. Nisam uopšte siguran da je takvo širenje operativnih aktivnosti dobro. Jer, preduslov za dobru odluku je objektivna analiza.“

Koliko je to važno za donošenje ispravnih političkih odluka, Adams je mogao iz prve puke da prati dok je radio u Beloj kući, u Savetu za nacionalnu bezbednost u Klintonovoj administraciji. On nije jedni koji pod znak pitanja stavlja objektivnost u vreme kada „CIA sve češe postaje operativna partija“.

Petreusov prethodnik Leon Paneta je tokom dve i po godine, veoma politizovao CIA – kaže Adams. Međutim, njega više brine Petreus jer dolazi direktno iz operativne oblasti. Pozadina mu je vojna, i uprkos tome što ima doktorsku titulu, nema nikakvog iskustva u političko-analitičkoj oblasti posla.

Dejvid Petreus je više puta izjavio da će uniformu – u svakom smislu – ostaviti kod kuće. Živi bili pa videli!

Ne tako davno, u julu ove godine, CIA je konstatovala da rat u Avganistanu ne može da se dobije. Petreus se tome usprotivio i smatra da je povlačenje američke vojske iz te zemlje fatalna greška. Postavlja se pitanje, koje će mišljenje CIA zastupati kod predsednika SAD kada bude bilo reči o Avganistanu…

Profesor bezbednosne politike Gordon Adams, kaže da su ljudi CIA veoma skeptični prema čoveku koji nikada nije bio tajni agent. Nikada do sada na čelu CIA nije bio vojnik:

„I ja se malo brinem,da od CIA ne napravi novu armiju.“

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom