Uncategorized

Washington Times: Američki obaveštajci nadziru pobunjenike u Libiji

Izvor: Danas

Libijski pobunjenici doveli su pojačanja oko grada Bani Valida, jednog od poslednjih mesta koje kontrolišu snage Muamera el Gadafija. Nekoliko hiljada pobunjenika drži Bani Valid pod opsadom, a novi konvoj sa opozicionim borcima stigao je na kontrolni punkt koji je od grada udaljen oko 70 kilometara.

Jedan od pobunjeničkih komandanata Ismail al Gitani rekao je da su borci deo veće oružane sile kojom on zapoveda, a kojoj je naređeno da ojača severne prilaze Bani Validu. Al Gitani, međutim nije želeo da kaže koliko je boraca doveo. Drugi pobunjenički komandant Mohamed al Fasi tvrdi da još ima prostora za dogovor o predaji Bani Valida, navodi Beta. Vašington tajms piše da džihadisti planiraju da u narednih 20 meseci, do održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora koje je najavio Prelazni nacionalni savet (PNC), vrhovno telo pobunjenika, preuzmu kontrolu nad Libijom.

Prema navodima lista, američki obaveštajci su uveli pojačan nadzor nad pobunjenicima kako bi takav ishod bio sprečen. Korisnici nekoliko internet foruma su nagovestili da će džihadisti dići pobunu protiv sekularno nastrojenih članova PNC i pokušati da stvore islamističku državu, piše Vašington tajms pozivajući se na tvrdnje iz izveštaja čiji detalji nisu obelodanjeni.

Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo je da ta država nije ni direktno niti indirektno snabdevala Libiju oružjem, iako je Gadafijev režim stupao u kontakte sa nekim kineskim kompanijama.

– Gadafijeva vlada poslala je u julu izaslanika u Kinu bez znanja kineske vlade kako bi kontaktirao kompanije – izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Đijang Ju, navodi Beta. Kanadski dnevnik Gloub end mejl ranije je objavio da je Peking ponudio Gadafiju oružje.

– Kineska preduzeća nisu potpisala trgovinski ugovor niti su izvozila vojnu opremu u Libiju – rekla je Đijang i istakla da „kineske kompanije nisu Libiju snabdevale vojnom opremom ni direktno niti indirektno“. Prema pisanju kanadskog dnevnika, kineske vlasti su imale tajne razgovore o isporukama oružja Libiji preko Alžira i Južne Afrike. Pozivajući se na poverljiva dokumenta, Gloub end mejl naveo je da su kineske državne kompanije bile spremne da Tripoliju prodaju oružje i municiju u vrednosti od najmanje 200 miliona dolara, uprkos sankcija UN uvedenih Gadafijevom režimu. List međutim nije potvrdio da je oružje bilo isporučeno libijskom vođi.

Pukovnikov režim u Libiji ne bi se održao više od četiri decenije da nije bilo toliko okolnih diktatora koji su se međusobno štitili i pomagali u gušenju disidenata, piše Asošijeted pres jučerašnjoj analizi, prenosi Beta.

Gadafi je shvatio da je kolaps starog poretka neizbežan s obzirom na uzdrmano jedinstvo arapskih zemalja, i još 2008. je ukazao da je pad iračkog lidera Sadama Huseina vesnik onog što dolazi. Libijski vođa je tada upozorio ostale lidere da su „sledeći na redu za rušenje“, ali su mu se oni smejali. Tri godine kasnije, deo autokrata, svrgnut je s vlasti. Prvi je u „arapskom proleću“ pao predsednik Tunisa. Sledeći je bio predsednik Egipta. Gadafi je „iščezao“ pošto su pobunjenici zauzeli najveći deo Libije i prestonicu Tripoli, a predsednici Sirije i Jemena su pod žestokim pritiskom da odu. Veze Gadafijevog režima sa okolnim autokratama potiču još od vremena njegovog dolaska na vlast.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Mario Nobilo izjavio je da je pokušaj bivšeg predsednika Stjepana Mesića da posreduje između Muamera Gadafija i Zapada izazvao čuđenje međunarodne zajednice. On nije međutim mogao da potvrdi pisanje pojedinih hrvatskih medija da zbog te inicijative Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju „prijatelja Libije“ prošlog četvrtka u Parizu, prenela je agencija Hina. „Ne mogu decidirano potvrditi, ali je to sigurno izazvalo određene upite“, izjavio je Nobilo. Zvanični Zagreb je, prema rečima Nobila, preko svoje ambasade u Parizu i francuske ambasade u Hrvatskoj tražio učešće na konferenciji na kojoj su UN i glavne svetske sile odredile smernice za nove libijske vlasti i deblokirale 15 milijardi dolara. Iako su organizatori odgovorili da će skup biti užeg formata, na njemu je učestvovao veći broj zemalja. Pozivajući se na diplomatske izvore, Vjesnik je juče objavio da je Stjepan Mesić hrvatskoj spoljnoj politici naneo direktnu štetu kada je pokrenuo posredovanje između Gadafija i Zapada.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom