Uncategorized

Francuska preti ratom Iranu, Sarkozy: Vojne nuklearne ambicije Irana postaju sve veća pretnja i mogla bi da dovede do preventivnog napada na iranske ciljeve

Izvor: Beta

Francuski predsednik Nikola Sarkozi upozorio je danas Iran na mogućnost “preventivnog napada” na njegove nuklearne objekte ako ostane pri svojim ambicijama u toj oblasti, ali je i priznao da bi takva operacija mogla da izazove “veliku krizu”.

“Vojne nuklearne ambicije Irana postaju sve veća pretnja i mogla bi da dovede do preventivnog napada na iranske ciljeve, što bi izazvalo veliku krizu koju Francuska ne želi ni po koju cenu”, poručio je Sarkozi na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Francuskoj.

On nije naveo zemlje koje bi mogle da učestvuju u tom preventivnom napadu na iranske ciljeve. Francuski predsednik je, takođe, pozvao na dalje pooštravanje sankcija Iranu.

“Iran odbija da ozbiljno pregovara. On stalno preduzima nove provokacije. Suočena s tim izazovom, međunarodna zajednica mora da pruži verodostojan odgovor. Ona to može da učini, ako demonstrira jedinstvo, čvrstinu i pooštri sankcije. Pogrešno bi bilo potceniti situaciju”, rekao je Sarkozi.

Zapad smatra da je iranski nuklearni program u vojne svrhe, dok Teheran to negira, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom