Uncategorized

Da li ulazi u završnicu rat za kontrolu libijske nafte?

Izvor: Tanjug

Libijski pobunjenici najavili su da će, kada konsoliduju vlast u zemlji, pristup libijskoj nafti imati Italijani, Francuzi i Britanci, a spekuliše se da će probleme u eksploataciji nafte imati Brazil, Kina i Rusija, zemlje koje su bile prilično uzdržane tokom sukoba u Libiji.

Kineski zvaničnik ministarstva trgovine Ven Džongliang izjavio je danas u Pekingu da se kineske investicije u Libiji procenjuju na 18 milijardi dolara i da su ugrožene sukobima u toj zemlji, ali da se nada da će saradnja biti nastavljena pošto se ponovo uspostavi stabilnost u Libiji, prenela je agencija AP.

„Investicije Kine u Libiji, posebno investicije vezane za naftu, su od uzajamne ekonomske koristi saradnje za narode obe zemlje”, rekao je Ven.

Ruskim naftnim kompanijama neće se dozvoliti da obnove proizvodnju u Libiji, ukoliko pobunjenici i NATO svrgnu Gadafijev režim, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izjavu predsednika rusko-libijskog poslovnog saveza Arama Šegunca.

„Libiju smo definitivno izgubili. Neće nam dati ‘zeleno svetlo’ i ako neko misli drugačije, u velikoj je zabludi”, tvrdi Šegunc.

Ruske kompanije, kao što su „Gasprom”, „Gasrpomnjeft” i „Tatnjeft” su uložile na stotine miliona dolara u osvajanje nalazišta nafte i gasa u Libiji.

Istovremeno italijanska kompanija „Eni” poslala je ekipu tehničara u istočnu Libiju, kako bi se što je pre moguće osposobili naftna postrojenja, označavajući početak trke za naftom, u kojoj vodeću poziciju, posle prvog kruga, ima Italija.

Osim italijanske kompanije, ugovore sa Muamerom Gadafijem imali su „Britiš petroleum”, francuski „Total” i austrijski „OMV”, kao i nekoliko američkih kompanija, ali su vojni uspesi ustanika doveli u pitanje vrednost tih ugovora, piše Njujork tajms.

Cena sirove nafte porasla je danas u Aziji na preko 85 dolara za barel, pošto su libijski pobunjenici zaustavljeni u potpunom zauzimanju Tripolija, a još nema informacija gde se nalazi libijski lider Moamer Gadafi, javljaju svetske agencije.

Pre rata, Libija je proizvodila oko 1,6 miliona barela sirove nafte dnevno, što je bilo bezmalo dva odsto svetske produkcije.

Sukobi u toj severnoafričkoj zemlji od februara ove godine, smanjile su eksploataciju naftnih izvorišta na maksimalnih 60.000 barela dnevno u vrednosti od 1,5 miliona evra, dok je naftna infrastruktura u toj zemlji velikim delom tokom sukoba oštećena.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom