Uncategorized

Čavez najavio nacionalizaciju industrije zlata i vraćanje poluga Venecuele iz banaka SAD i Evrope

Izvor: Beta

Predsednik Venecuele Ugo Čavez objavio je danas da će nacionalizovati industriju zlata i da u zemlju vraća 11 milijardi dolara u zlatnim rezervama koje su pohranjenje u američkim i evropskim bankama.

Čavez kaže da povlačenje zlatnih rezervi ima za cilj da zaštiti Venecuelu od ekonomskih nevolja u SAD i Evropi.

„Počećemo da vraćamo naše zlato u centralnu banku,„ poručio je Čavez preko državne televizije.

Centrala banka je nedavno objavila da Venecuela ima oko 17,9 milijardi dolara u zlatu u okviru ukupnih valutnih rezervi od 28,6 miljardi dolara. Čavez kaže da se 11 milijardi dolara u zlatu nalazi u drugim zemljama.

Predsednik centralne banke Nelson Merentes kaže da je odluka doneta iz „opreza.„ „U vreme ovakvih poremećaja, bolje je da uzmemo našu imovinu, u ovom slučaju zlato, i držimo je ovde u sefovima.”

Čavez je objavio da će uskoro doneti ukaz o nacionalizaciji rudnika zlata kako bi vlada mogla da poveća kontrolu na proizvodnjom zlata u zemlji.

Ruska kompanija Rusoro drži jedan od najvažnijih rudnika zlata na jugoistoku zemlje. U februaru, vlada je poništila koncesije kanadskoj kompaniji Kristaleks.

Nije jasno da li se novi dekret Čaveza razlikuje od zakona iz 1965. godine kojim su tad nacionalizovani rudnici zlata u Venecueli.

Čavez kaže da će ukaz omogućiti vladi da „počne da preuzima kontrolu nad zonom zlata,„ i da cilj vlade da se bori sa „mafijama” koje su dograbile deo zlata zemlje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom