Uncategorized

Nakon hapšenja Julije Timošenko Amerikanci traže njeno oslobađanje

Izvor: RTS

Ambasada SAD u Ukrajini zabrinuta je zbog zatvaranja bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i traži njeno oslobađanje. U saopštenju se dodaje da celokupna situacija i način na koji je Timošenkova pritvorena daju utisak da je “tužba politički motivisana”.

Sjedinjene Američke Države zatražile su oslobađanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je u petak uhapšena zbog ometanja sudskog postupka.

Američka ambasada u Kijevu izdala je saopštenje u kom se navodi da pritvaranje Timošenkove “pokreće zabrinutost u svetu oko primene vladavine zakona u Ukrajini i pridodaje izgledu da je tužba politički motivisana”.

Američke diplomate u Kijevu su, takođe, zatražili da posete Juliju Timošenko dok je u pritvoru.

Više od 100 pristalica bivše ukrajinske premijerke podigli su šatore ispred suda u Kijevu, ističući da će tu i ostati sve dok bivša premijerka ne bude oslobođena.

Ispred Okružnog suda, gde joj je izrečena mera pritvora, postavljeno je oko 30 svetlozelenih šatora, a jedan broj šatora bele boje sa crvenim srcem, simbolom opozicionog bloka Timošenkove, podignuto je duž glavne kijevske ulice Krešćatik.

Kako prenose ruski mediji, na svim zgradama oko suda nalaze se plakati s porukom “Julija, s tobom smo”.

Timošenkovoj, koja je bila premijer Ukrajine 2005. i od 2007. do 2010. godine, sudi se pod optužbom da je, sklapajući ugovore o uvozu ruskog gasa oštetila budžet za 130 miliona evra.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom