Uncategorized

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja u Londonu: Italija će verovatno bankrotirati

Izvor: RFE

Italija će zbog rasta dugova verovatno bankrotirati, dok bi Španija mogla da izbegne ovu sudbinu ako ostvari snažniji privredni rast, saopštio je danas Centar za ekonomska i poslovna istraživanja u Londonu (CEBR).

Cenatar je izradio modele dobrog i lošeg scenarija za obe zemlje i zaključio da je Italiji neophodan veliki privredni rast.

U analizi se navodi da “postoji realna šansa da Španija izbegne bankrot”.

Italija za sada funkcioniše u skladu sa planiranim budžetom i obećala je da će eliminisati deficit do 2014. godne, ali je njenoj ekonomiji neophodan značajan podsticaj, pošto je u prvom kvartalu 2011. godine porasla za samo 0,1 odsto.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni juče je u parlamentu rekao da je ekonomija snažna, a banke solventne, ali mnogi ekonomisti veruju da treća najveća ekonomija evrozone neće izdržati dužničku krizu.

CEBR u analizi navodi da ce italijanski dug porasti sa 128 odsto godišnjeg proizvoda na 150 odsto do 2017. godine, ukoliko kamate na njene državne obveznice ostanu iznad šest odsto, a privredni rast bude slab.

Situacija u Španiji je bolja, jer je njen dug znatno manji. Ako bi se ostvario loš scenario, visina duga prema društvenom proizvodu ne bi premašila 75 odsto.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom