Uncategorized

Republikanci i demokrate postigli dogovor da se država Amerika i njeni poreski obveznici mogu zadužiti do 16 hiljada milijadi dolara

Izvor: RFE

Demokrati i republikanci postigli su kompromisni dogovor koji omogućuje SAD da izbjegnu prvi bankrot u svojoj povijesti.

Dogovor još treba dobiti potvrdu u oba doma Kongresa. Krajnji rok je ponoć 2. augusta. U slučaju da dogovor ne dobije zeleno svijetlo Amerika neće biti u mogućnosti plaćati svoje račune.

Američki predsjednik Barack Obama saopćio je u nedelju uveče kako je postignut povijesni dogovor s republikanskim vođama Kongresa oko podizanja limita zaduživanja.

“Želim reći da su dužnosnici dviju stranaka u oba doma postigli dogovor koji će omogućiti izbjegavanje neplaćanja duga što bi bilo pogubno za našu ekonomiju”, istaknuo je Obama.

Dogovor u posljednji trenutak omogućiti će Americi da umjesto, sa sadašnjih 14 tisuća milijardi dolara, limit pozajmice podigne na 16 tisuća milijardi dolara.

U roku od idućih deset godina budžetski deficit trebao bi smanjiti za gotovo dve i po tisuće milijardi dolara.

Sporazum uključuje formiranje kongresnog komiteta kojemu će zadatak biti rezanje gotovo tisuću i pol milijardi dolara kroz poreznu reforme i druge oblike štednje.

Ipak, dogovor bi mogao biti uzdrman u Zastupničkom domu kongresa gdje su nezadovoljni predstavnici ultrakonzervativnog republikanskog krila, ali i pojedini demokrati.

Lider senatske većine, demokrat Harry Reid, istaknuo je da je dogovor ono na što su tražili građani SAD.

“Znam da ovaj dogovor neće usrećiti sve republikance, kao što neće ni sve demokrate. Ipak, obje strane su napravile više ustupaka nego što su željeli i ni jedna strana nije dobila ono čemu se nadala. No smisao dogovora je postizanje kompomisa. Gradjani sada samo to imaju“, istalnuo je Reid.

Vođa manjine u Senatu, Mitc McConnel, naglasio je da dogovor treba osigurati čvršći položaj amaetrilkig obveznica na svjetskom tržištu.

“Možemo uvjeriti građane da se neće dogoditi scenarij po kojem Amerika prvi put u povijesti ne bi mogla plaćati svoje obaveze“, naglasio je on.

I dok većina analitičara smatra da je dogovorom izbjegnuta katastrofa, ugledni ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade Paul Krugman smatra kako će na duže vrijeme zemlja biti budžetskom minusu i što je najgore, aktualna rovoska bitka u kongresu pokazaje, da su bez obzira na političku cijenu mnogi spremni Ameriku odvući u status banana republike.

Krugman u New York Timesu upozorava da je ekonomija zemlje u velikim problemima koji bi mogli potrajati i idućih nekoliko godina.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom