Uncategorized

Gadafi: Šta ste postigli revolucijama u Egiptu i Tunisu? Zamenu jednog vladinog režima drugim?

Izvor: Tanjug

Libijski lider Moamer Gadafi kritikovao je proteste u susednom Egiptu koji su primorali predsednika Hosnija Mubaraka da napusti vlast posle 30 godina vladavine. Gadafi, koji se na čelu Libije nalazi 41 godinu i koji se opire višemesečnim antivladinim protestima u svojoj zemlji i vazdušnim NATO napadima na njegove snage, doveo je u pitanje vrednost narodnih pokreta u Egiptu, kao i u drugoj susednoj zemlji, Tunisu.

„Zašto ste pokrenuli revoluciju?”, upitao je Gadafi u audio poruci upućenu Egipćanima na godišnjicu vojnog udara, kojim je 1952. godine ukinuta monarhija. „Šta ste postigli tim revolucijama? Zamenu jednog vladinog režima drugim? Pošto ste pokrali, uništili i oštetili zemlju, hoćete novog predsednika?”, upitao je Gadafi.

Braneći Mubaraka, Gadafi je sugerisao da su Egipćani bili brzopleti u nastojanjima da ga zbace sa vlasti, a da nisu imali jasnu alternativu, preneo je Rojters.

Mubarak (83) je zbačen sa vlasti u februaru, a od aprila se nalazi u bolnici pošto je doživeo srčani udar tokom ispitivanja po optužbama za korupciju i ubistvo demonstranata. Demonstracije su nastavljene i posle njegovog odlaska, zahtevajući brže sprovođenje reformi. Protestima u Tunisu zbačen je predsednik Zin el Abidin Ben Ali, koji se trenutno nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a protiv njega je pokrenuto više sudskih postupaka.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom