Uncategorized

Medvedev: Rusija i Nemačka dostižu vrhunac saradnje, Merkel: Nemačka namerava da odustane od korišćenja nuklearnih centrala, jasno je da će se isporuke gasa iz Rusije uvećati

Izvor: Glas Rusije

Rusija i Nemačka izbijaju na vrhunac saradnje. Do takvog zaključka došao je Dmitrij Medvedev rezimirajući rezultate posete Nemačkoj. U Hanoveru su završene međudržavne konsultacije predsednika RF sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel i redovni forum Peterburški dijalog.

Osnova za tako optimističku izjavu predsednika je očigledna. Potpisano je na desetine sporazuma – kako međuvladinih i međuresornih, tako i komercijalnih, istakao je na završnoj konferenciji za štampu Dmitrij Medvedev.

Rezultati 13. runde međudržavnih konsultacija, po meni, govore sami po sebi. Potpisana je neviđena količina dokumenata – vrlo važnih, sadržajnih, posvećenih i našem partnerstvu u sferi modernizacije, i trgovinsko-ekonomskoj saradnji, i investicijama. Ove godine ćemo najverovatnije izbiti na nivo od pre krize u trgovinsko-ekonomskoj saradnji i dostići vrhunac u istoriji ekonomske saradnje.

Energetici je poklonjena posebna pažnja, uzimajući u obzir da Nemačka namerava da odustane od korišćenja nuklearnih centrala. Zadatak superuvećanja izvoza plavog goriva za Nemačku nije aktualan. Ipak, jasno je da će se isporuke gasa iz Rusije uvećati, rekla je Angela Merkel.

Postojaće dodatna potreba u granicama od 10 gigavati – kao most za prelazak na savremenije tehnologije. Naravno, biše nam potreban gas kao jedna od varijanti. U Nemačku se isporučuje gas iz Norveške, Velike Britanije i u značajnim obimima iz Rusije.

Ranije, u utorak, potpredsednik vlade RF Viktor Zubkov uverio je nemačke kolege da su rezerve gasa u Rusiji neograničene, dodatne potrebe Nemačke za njim će biti rešene uz pomoć popravki dugoročnih ugovora. Snabdevanje Evrope plavim gorivom će olakšati otvaranje prve linije gasovoda Severni tok u oktobru, kao i izgradnja druge, a možda i treće linije u skorije vreme.

Partneri su razmotrili i druge komercijalne projekte: u sferi energetike, saobraćajne mašinogradnje, superkompjutera. U većini slučajeva bilo je reči o otvaranju malih preduzeća za lokalizaciju proizvodnje. Osim toga, saznalo se o osnivanju mešovitog fonda za podršku visokotehnoloških inovacija i energetski efikasnih projekata malog i srednjeg biznisa. Njegov budžet će iznositi milijardu evra.

Govorilo se i o aktualnom problemu bezviznog režima između Rusije i EU. Pri čemu ovo je aktulano ne samo za ruske građane: nemački biznismeni su priznali da zbog vizni prepreka gube velike sume. Dmitrij Medvedev je podvukao da je Rusija spremna da ukine vize odmah, čim za to budu spremne Nemačka i EU. A Angela Merkel je priznala da je upravo njena zemlja kočila proces i obećala da je korigovati stav, uverivši da se Evropa neće protiviti. Ukidanje viza će pomoći ne samo biznisu, turizmu, već i nauci i obrazovanju. Tim pre što su se lideri dve zemlje izjasnili za uzajamno priznanje diploma, izdatih u Rusiji i Nemačkoj.

Poltička pitanja i problemi međunarodne ekonomije takođe nisu ostali po strani. Kako je rekao predsednik RF, sa kancelarom je razmotrena situacija u Libiji i Siriji, na Bliskom Istoku, u Moldaviji i Pridnjestrovlju. Govorilo se o stanju u zoni evra, o finansijskoj sitauciji u SAD. Konačna ocena hanoverskih susreta Dmitrija Medvedeva je sledeća: isključivo korisni i uz puno poverenje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom