Uncategorized

Obama: Do kraja ove godine biće povučeno 10.000 vojnika iz Avganistana, a ostalih preko 20.000 do septembra iduće

Izvor: NSPM

Američki predsednik Barak Obama objavio je plan povlačenja 33.000 vojnika iz Avganistana do leta iduće godine, i poručio Amerikancima da je došlo vreme da se usmere na izgradnju svoje zemlje.

Obama je, u obraćanju naciji, precizirao da će do kraja ove godine biti povučeno 10.000 vojnika, a ostalih preko 20.000 do septembra iduće, da bi do 2014. godine odgovornost za bezbednost bila u potpunosti prebačena na avganistanske snage.

On je podsetio da je, kada je u decembru 2009. doneo jednu od najtežih odluka kao predsednik, da pošalje dodatnih 30.000 vojnika, rekao da će njihovo povlačenje početi u julu ove godine.

Noćas mogu da vam kažem da ispunjavamo tu svoju obavezu, rekao je Obama.

On je podsetio da su SAD tokom poslednje decenije potrošile hiljade milijardi dolara na ratove, i to u vreme rastućeg duga i teških vremena za ekonomiju zemlje.

Sada, moramo da investiramo u najveći američki resurs naše ljude.

Moramo osloboditi inovacije koje stvaraju nova radna mesta i industriju, dok živimo u okviru svojih mogućnosti, moramo obnoviti našu infrastrukturu i naći nove i čiste izvore energije, ukazao je Obama.

Ameriko, vreme je da se usredsredimo na izgradnju nacije ovde kod kuće, naglasio je predsednik SAD.

On je istakao da povlačenje iz Avganistana SAD započinju sa pozicije sile, pošto je Al Kaida pod većim pritiskom nego ikada, mada je ta teroristička mreža i dalje opasna, zbog čega se mora ostati oprezan. Ali, postavili smo Al Kaidu na put poraza, i nećemo posustati dok posao ne bude obavljen, naglasio je američki predsednik.

On je ipak upozorio da je to početak, a ne kraj, američkih napora da se taj rat privede kraju.

Prema njegovim rečima, mir ne može doći bez političkog rešenja, zbog čega će se Amerika pridružiti inicijativama za pomirenja avganistanskog naroda, uključujući talibane.

Ipak, ponovio je američki stav da te razgovore mora da vodi vlada u Kabulu, a da se mir može postići sa onima koji se odreknu Al Kaide, napuste nasilje i povinuju se ustavu. Ali, delom i zbog naših vojnih napora, imamo razloga da verujemo da može doći do napretka, dodao je Obama.

Podsećajući da je u Avganistanu poginulo 1.500 vojnika, on je rekao da Amerikanci nalaze utehu u saznanju da se plima rata povlači. Iako znamo da će pred nama u Avganistanu biti i mračnih dana, svetlo sigurnog mira može se videti iz daljine, zaključio je Obama.

On je, takođe, primetio da je decenija ratova pokrenula pitanja prirode američkog angažmana širom sveta.

Prema njegovim rečima, dok bi neki želeli da Amerika odustane od svoje odgovornosti kao stožera globalne bezbednosti i prihvati izolaciju, drugi bi želeli da bude previše prisutna širom sveta.

Moramo odrediti kurs bliže centru. Kada smo izloženi pretnju, moramo odgovoriti silom, ali kada se ta sila može naći na meti, ne moramo da raspoređujemo velike armije po svetu, rekao je Obama i dodao da se, umesto da deluje sama, Amerika treba više da osloni na međunarodne akcije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom