Uncategorized

Obama najavio novu globalnu krizu ukoliko se ne dozvoli dodatno zaduživanje Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Sarajevo-X

Američki presjednik Barack Obama upozorio je u utorak da bi moglo doći do nove globalne financijske krize ako Kongres SAD-a ne poveća gornju granicu nacionalnog zaduženja, koja trenutačno iznosi 14.300 milijardi dolara a prema prognozama bi trebala biti dosegnuta u augustu.

Bez povećanja limita i novog zaduživanja može doći do zastoja u otplati američkog duga, što bi vodilo do poremećaja na svjetskim financijskim tržištima.

Obama je u emisiji “Today” TV mreže NBC rekao kako drži za riječ republikanske čelnike da žele izbjeći takvu situaciju, te očekuje dogovor o povećanju granice zaduženja “na razborit način”.

Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa već mjesecima odbija zahtjeve Obamine administracije da poveća limit zaduženja, tražeći zauzvrat da Bijela kuća pristane na znatno smanjenje proračunskog deficita, prenosi Hina.

“Puno povjerenje i vjerodostojnost Sjedinjenih Država je osnova ne samo našeg načina života nego i osnova globalnog financijskog sustava. Mogli bismo zaista imati reprizu financijske krize ako ćemo se s time poigravati, tako da ćemo tokom idućeg mjeseca morati puno raditi”, rekao je Obama.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom