Uncategorized

Američka administracija još ne može da utvrdi gde je nestalo 6 milijardi dolara pomoći Iraku

Izvor: Deutsche Welle

Pentagon i dalje ne može da utvrdi gdje je završilo 6,6 milijardi u kešu koji je avionima slat u Irak poslije invazije, a američki finansijski inspektori prvi put prihvataju mogućnost da je on ukraden. U Pentagonu su tvrdili da mogu da uđu u trag nestalom novcu Kako piše Los Anđeles tajms, američka vlada je, odmah nakon invazije na Irak u martu 2003. godine, tu zemlju preplavila gotovinom namijenjenom obnovi i drugim projektima, što je bila iznuđena mjera u vrijeme kada su se privreda i državne službe Iraka raspale. Do maja 2004. godine, u oko 20 letova prebačeno je 12 milijardi dolara, što se smatra najvećim prenosom gotovog novca u istoriji.

Zvaničnici ministarstva odbrane procijenili su tada da u jedan avion “herkules C-130” stane 2,4 milijarde dolara, ako se koriste upakovane novčanice od 100 dolara. Poslije prilično neuobičajenog prevoza gotovog novca avionom, novac je zatim bio smještan u neku od palata Sadama Huseina i po američkim bazama u Iraku, da bi na kraju bio podijeljen iračkim ministarstvima i firmama koje su radile za vladu. Zvaničnici često nisu imali vremena, niti osoblja da vode striktnu kontrolu, pa su milioni dolara često trpani u obične džakove, koji su tovareni u “pikapove” i tako stizali do odredišta. Uprkos svim kontrolama i istragama, u Pentagonu i dalje ne mogu da uđu u trag sumi od 6,6 milijardi dolara, a sada prvi put federalne knjigovođe priznaju mogućnost krađe, umjesto dosadašnjih sugestija da se radi o greškama u proračunu.

Stjuart Bouen, koga je američki Kongres postavio za specijalnog inspektora za obnovu Iraka, izjavio je da bi to mogla biti najveća krađa fondova u istoriji SAD. Amerikanci, za utjehu, sada kažu da taj novac ionako nije bio njihov, već da se radi o sredstvima zaplijenjenih iračkih dobara i višku iz fondova programa Ujedinjenih nacija “Nafta za hranu”. To je, međutim, neke zvaničnike u Bagdadu navelo da zaprijete da će tužiti američku vladu i tražiti da im vrati novac.

Pošto su SAD za slične programe obnove i razvoja Iraka već odvojile 61 milijardu dolara novca svojih poreskih obveznika, niko ni u Vašingtonu nije ravnodušan zbog ovog otkrića. Neke američke firme koje su radile za vladu i ranije su bile optuživane da su potrošile desetine miliona dolara na mito, ali se, ipak, najviše prstom upire na iračke zvaničnike. Proteklih šest godina, u Pentagonu su tvrdili da mogu da uđu u trag nestalom novcu samo ako im se pruži dovoljno vremena da pregledaju sve papire, ali se ta potraga pokazala bezuspješnom.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom