Uncategorized

Paul Craig Roberts: Da li će Vašington podstaknuti rat između Indije i Kine?

Izvor: NSPM

Šta je rešenje Vašingtona za rastuću moć Kine? Odgovor može biti uvlačenje Kine u nuklearni rat sa Indijom.

Vojno-bezbednosni kompleks je predsedniku Obami prodao režiranu šatro smrt Bin Ladena u napadu komandosa, kojim je narušen suverenitet Pakistana, kao način da se poveća podrška Obami u anketama.

I zaista, prepad na Osamu je podigao Obamin rejting. Ali njegova prava svrha je bilo targetiranje Pakistana – da pokaže Islamabadu da su SAD razmišljale o invaziji na Pakistan kako bi ga kaznile za navodno skrivanje Bin Ladena u neposrednom susedstvu pakistanske vojne akademije. Neokonzervativci, a sve više i čelnici američke vojske, smatraju da talibani ne mogu biti pobeđeni ukoliko NATO ne proširi ratište prema Pakistanu, gde talibani navodno imaju utočište pod zaštitom pakistanske vlade, koja uzima američki novac, ali ne izvršava naredbe Vašingtona.

Pakistan je dobio preteću poruku i otrčao je do Kine. Čim je otputovao za Kinu 17. maja, premijer Pakistana Jusaf Raza Gilani, objavio je da će Kina biti “najbolji i najverniji prijatelj” Pakistana. Kina je izgradila luku u Pakistanu u Gvadaru (Gwadar), što je blizu ulaza u Ormuski tesnac (moreuz). Luka bi mogla da postane kineska pomorska baza u Arapskom moru.

Raza Rumi izveštava u ’Pakistan tribjunu’ (4. juna) da je na nedavnom predavanju na pakistanskom Univerzitetu narodne odbrane, ambasador Pakistana u SAD Husein Hakani upitao pakistanske oficire da li najveća pretnja za Pakistan dolazi iznutra, iz Indije, ili iz SAD. Većina oficira je odgovorila da su SAD najveća pretnja za Pakistan.

Kina, zabrinuta zbog Indije kao drugog azijskog giganta čija moć je u porastu, spremna je za savezništvo sa Pakistanom. Pored toga, Kina ne želi Amerikance na svojoj granici, što bi se dogodilo ako bi Amerikanci proširili bojno polje i na Pakistan.

Stoga je Kina pokazala svoje nezadovoljstvo zbog američke pretnje Pakistanu, i savetovala Vašington da poštuje suverenitet Pakistana, dodajući da bi svaki napad na Pakistan mogao biti smatran napadom na Kinu.

Ne mislim da je ultimatum Kine zabeležen u američkoj štampi, ali se o njemu naširoko pisalo u indijskoj štampi. Indiju zabrinjava činjenica da je Kina pojačala odbranu Pakistana.

Kineski ultimatum je važan, jer je on na nivou ultimatuma iz Prvog ili Drugog svetskog rata. Uz ovaj nivo posvećenosti Kine Pakistanu, Vašington će sada tražiti način da se izvuče iz konfrontacije i poturi Indiju.

SAD su se naširoko dodvoravale Indiji, podilazeći Indiji na najsramnije načine, uključujući i žrtvovanje američkih radnih mesta. U poslednje vreme, došlo je do masovne prodaje američkog oružja Indiji, sklapanja vojnog sporazuma o saradnji, kao i zajedničkih vojnih vežbi.

Vašington računa da će Indijci, koji su vekovima bili lakoverni prema Britancima, sada biti nasamareni i “blistavim gradom na brdu”, koji “svetu donosi slobodu i demokratiju” rušenjem, ubijanjem i uništavanjem. Kao i Britanci i Francuz Sarkozi, indijski politički lideri će ’pronaći sebe’ ispunjavajući volju Vašingtona. A kad Indija i Kina shvate da su ih Amerikanci uvukli u međusobno uništavanje, biće prekasno za bilo kog od njih da se povuče.

Eliminisanjem Kine i Indije, jedino preostaje Rusija, koja je već okružena američkim raketnim bazama i izolovana od Evrope od strane NATO, koji sada uključuje bivše konstitutivne delove Sovjetske imperije. Veliki procenat mladih i lakomislenih Rusa obožava SAD zbog njene “slobode” (eh kad bi samo znali), a mrzi “autoritarnu” rusku državu, koju smatraju nastavkom stare sovjetske države. Ovi “internacionalizovani Rusi” će stati na stranu Vašingtona, primoravajući manje ili više Moskvu na predaju.

Pošto je ostatak sveta, sa izuzetkom nekih delova Južne Amerike, već deo američke imperije, predaja Rusije omogućila bi Sjedinjenim Državama da skoncentrišu svoju vojnu moć na Južnu Ameriku. Čaves će biti svrgnut, a ako se i drugi ne pokore, primera će biti više.

Jedini način da se zaustavi američka imperija je da Kina i Rusija shvate opasnost u kojoj se nalaze i da formiraju neraskidiv savez koji osigurava Indiju, odvaja Nemačku od NATO i štiti Iran.

U suprotnom će Američka imperija zagospodariti nad celim svetom. Američki dolar će postati jedina valuta, i zbog toga će biti pošteđena depresijacije deviznog kursa zbog monetizacije duga.

Zlato i srebro će postati zabranjena imovina, kao i lično naoružanje i veliki broj knjiga, uključujući i Ustav SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom