Uncategorized

Da li je sastanak G8 odredio sudbinu libijskog lidera: G8 plaća dodatnih 20 milijardi dolara za rušenje vlasti u zemljama arapskog svijeta

Izvor: Politika

Arapsko proleće, pokret demokratskih promena u zemljama severne Afrike i Bliskog istoka sličnih onima koje su se desile u centralnoj i istočnoj Evropi posle pada Berlinskog zida, dobilo je jaku deklarativnu i materijalnu podršku na sastanku Grupe osam u francuskom letovalištu Dovilu.

„Ukoliko ne podržimo demokratske snage u Libiji i drugim zemljama arapskog sveta, daćemo kiseonik ekstremnim snagama AlKaide“, rekao je na jednoj od konferenciji za štampu britanski premijer Dejvid Kameron.

Sedam zapadnih lidera i predsednik Rusije sporazumeli su se u prisustvu novoizabranih zvaničnika iz Egipta i Tunisa, dve zemlje iz kojih je krenuo talas zahteva za reformama, da će podržati tranziciju regiona, reformu vlasti i institucija, borbu protiv korupcije, građanske slobode i jednakost.

U dokumentu „Dovilsko partnerstvo“ ne pominje se suma koja će biti utrošena za oduzimanje kiseonika ekstremnim islamistima i dodavanje daha demokratskim snagama, ali je francuski predsednik Nikolas Sarkozi izjavio da će, mimo 20 milijardi dolara kredita koje će obezbediti Svetska banka i druge finansijske institucije, Egipat i Tunis dobiti 10 milijardi od država Persijskog zaliva i još 10 milijardi od pojedinih zemalja.

Najveći deo novca su krediti koji će, kako je izjavio jedan američki funkcioner koji je u Dovil doputovao sa Barakom Obamom, biti vezani za dubinu promena jer je osnovni cilj da Arapi sami sebi pomognu.

Lideri G-8 su „zapanjeni“ ubijanjem mirnih demonstranata u Siriji i od Bašira Asada traže da prekine sa korišćenjem sile. Osudili su i nasilje u Jemenu.

Kako god da teče dalje arapsko i druga proleća, svi su se u Dovilu složili da u novom vremenu u novoj Libiji nema mesta za Gadafija. Gadafi mora da ode, jednoglasna je poruka iz Dovila. Francuska je glatko odbila rusku ponudu za posredovanje.

„Sa Gadafijem nema pregovaranja“, rekao je Sarkozi.

Gde Gadafi da ide? Odgovor na to pitanje može se tražiti samo iza kulisa samita gde se o ovakvim stvarima šuška. Ili u tiražnom nezavisnom pariskom nedeljniku „Kanar Enšene“ (Okovani patak) koji tvrdi iz pera svog glavnog urednika u poslednjem broju da se kao mogući azil za libijskog posustalog vođu pominje i Srbija.

U razgovoru sa urednikom „Okovanog patka“ juče u redakciji ovog lista, rečeno nam je da oni „nikad ne otkrivaju svoje izvore, ali da su oni vrlo pouzdani i ozbiljni i provereni“.

Iako kandidatura za novog direktora Međunarodnog monetarnog fonda nije bila na dnevnom redu, o njoj se zbog afere sa Dominikom Stros-Kanom raspravljalo na marginama ovog skupa.

Praktično je usaglašeno da nova čelnica bude sadašnja ministarka finansija Kristin Lagard, a dobro je, kako je rekla otresita Francuskinja, da se u finansijskim institucijama razredi „koncentracija testosterona“ .

Odlazak DSK sa kormila MMF-a, i iz francuske politike, njegova seksualna agresija, a naročito sume koje se troše na rentu u kućnom pritvoru sa četiri džakuzija, bonus za službovanje u MMF-u, ili suma koju plaća advokatima…učinile su da se Francuzima sa prosečnom mesečnom platom od 1.500 evra zavrti u glavi od političke elite.

Počelo je čak da se priča da je sazrelo vreme za neku vrstu „evropskog proleća“, a po nekoliko stotina „samoorganizovanih“ demonstranata koji traže „pravu demokratiju“ skuplja se već nekoliko dana na Trgu opera u Parizu. Nekoliko desetina građana pokušalo je da podstakne pokret u Lionu, Tuluzu i Nantu…

U takvoj atmosferi lidere najmoćnijih zemalja sveta u Dovilu od terorizma i preterano žustrih antiglobalista čuva armija od 13.000 francuskih policajaca, vatrogasaca, vojnika i agenata u civilu. Svaka od delegacija uz sve to računa i sa sopstvenim obezbeđenjem, a za ovaj sastanak akreditovano je 3.000 stranih novinara.

U Dovilu je prvi put reč data i „novom kontinentu“ u trećem milenijumu. Sarkozi je, uz podršku ulozi Interneta u buđenju Arapskog proleća, pozvao na regulisanje ili „moralizaciju“ virtuelnog sveta.

Traži se da se, uz sva priznanja Internetu, zakonski reguliše i spreči kriminal u virtuelnom svetu. Tome se oštro protivi Mark Zakerberg, jedan od najmlađih milijardera sa Forbsove liste, koji je zajedno sa ostalim čelnicima „Internet kontinenta“ pozvan u Normandiju na samit najjačih svetskih sila.

A Karla Bruni? Ona se u beloj haljini iznad kolena sa ostalim prvim damama šetala po svežem vazduhu, pokazujući sa ponosom kako se zaoblila oko struka. Beba stiže pred trku za predsedničke izbore, a njenom mužu počeo je polako da raste rejting.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom