Uncategorized

Medvedev odbacio američke planove o raketnom štitu, Mak Mekfol: Rusi nam ne veruju

Izvor: RTS

Predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev nisu postigli napredak o pitanju antiraketnog štita, rekao Obamin glavni savetnik za odnose sa Rusijom Mak Mekfol. Medvedev nagovestio da taj problem neće biti rešen u skoroj budućnosti.

Glavni savetnik predsednika SAD za odnose sa Rusijom Mak Mekfol rekao je da američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev nisu uspeli da postignu napredak po spornom pitanju antiraketne odbrane SAD, jer Rusi i dalje nisu uvereni da ona neće biti pretnja njihovoj bezbednosti.

“Rusi nam ne veruju”, rekao je Mekfol posle sastanka delegacija SAD i Rusije u Dovilu, na samitu G8, tokom koga su Amerikanci pokušali da ubede Ruse da antiraketni štit neće biti pretnja njihovoj bezbednosti.

U pitanju je plan Vašingtona da postavi rakete presretače u centralnoj i istočnoj Evropi u fazama do 2020. godine, a Rusija strahuje da je to pretnja SAD ruskom raketnom arsenalu, što američki zvaničnici kažu da se neće desiti.

Američki predsednik je posle sastanka s ruskim kolegom rekao da su oni posvećeni zajedničkom radu na raketnoj odbrani kako bi pronašli pristup koji će biti “u skladu sa bezbednosnim potrebama obe zemlje”.

Medvedev je, međutim, nagovestio da taj problem neće biti rešen u skorijoj budućnosti.

“Rekao sam Obami da će ovo pitanje biti konačno rešeno u budućnosti, kao na primer 2020. godine, ali, trenutno, mi možemo da postavimo osnove za aktivnosti drugih političara. I to će biti dubok osnov za saradnju naše dve zemlje u budućnosti”, rekao je Medvedev.

On je upozorio da bi neuspeh SAD u saradnji sa Moskvom po pitanju antiraketnog štita moglo da pokrene novu trku u naoružanju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom