Uncategorized

Američki ministar odbrane Robert Gejts: Došlo je vreme da se prizna da je došao kraj vremenu neupitnog trošenja na odbranu, kakvo je bilo u godinama hladnog rata ili posle 2001.

Izvor: Tanjug

Američki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je danas da bi smanjenje izdataka za vojsku moglo biti toliko da bi Pentagon morao da se povuče iz nekih vojnih misija, smanji broj trupa i, možda, ograniči ulogu SAD u svetu.

U jednom od svojih poslednjih političkih govora na mestu sekretara za odbranu, sa koga se povlači idućeg meseca, Gejts je rekao da je razočaran naporima Pentagona da uštedi budžet.

On je, istovremeno, upozorio da bi dalja kresanja vojnih izdataka, što predlažu neki, uključujući predsednika Baraka Obamu, predstavljala tešku odluku koja bi zahtevala odustajanje od nekih oružja i od misija u inostranstvu. Gejts nije izneo svoje predloge za rešenje problema budžeta, ali je identifikovao nekoliko tipova oružja kao apsolutno kritičnih za budućnost, kao što su nova flota aviona za punjenje gorivom u vazduhu, ili nove nuklearne podmornice.

U govoru pred institutom Ameriken enterprajz, u kome preovlađuju konzervativci, koji su generalno protiv smanjenja vojnog budžeta, Gejts je rekao da je došlo vreme da se prizna da je došao kraj vremenu neupitnog trošenja na odbranu, kakvo je bilo u godinama hladnog rata ili posle 2001.

Prema njegovim rečima, za tako nešto, jednostavo, nema ni novca, ni političke podrške.

Iako su neke redukcije neophodne, Gejts je rekao da neka oružja treba da budu pošteđena.

Izričito je pomenuo novu flotu aviona za punjenje gorivom u vazduhu, novu generaciju lovaca F-35 kako bi se održala margina superiornosti nad Rusijom i Kinom, kao i novi brodovi i, u nekom trenutku, zamenu flote nuklearnih podmornica.

Gejts se založio za ponovnu analizu osnovne strategije odbrane kako bi se obezbedilo da smanjenja budžeta budu usklađena sa nivoom vojne moći za koju SAD veruju da će u narednim godinama biti neophodna.

On je takvu analizu započeo pošto je predsednik Obama u aprilu zatražio da se u narednih 12 godina troškovi na odbranu smanje za još 400 milijardi dolara.

“Ako ćemo da smanjujemo resurse i obim američke vojske, narod treba da napravi svestan izbor u vezi sa posledicama toga po bezbednost zemlje. Oni treba da razumeju šta bi to moglo da znači za manji broj trupa i njihove porodice, ako Amerika bude prinuđena da ponovo vodi dugi kopneni rat da, onakav kakav nijedan ministar odbrane ne bi skoro preporučio, ali takav kakav možda nećemo moći da izbegnemo”, dodao je on.

Gejts, koji je republikanac u demokratskoj administraciji, na čelu je Pentagona od 2006. godine. Njega će u junu na tom mestu naslediti Leon Paneta, sadašnji šef CIA.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom