Uncategorized

Ruanda: Bizmungu osuđen na 30 godina zatvora zbog uloge u masovnim ubistvima kada je za 100 dana 1994. pobijeno 800 hiljada ljudi

Izvor: Tanjug

Međunarodni tribunal za Ruandu osudio je bivšeg generala Avgustina Bizmungu na 30 godina zatvora zbog uloge u masovnim ubistvima, posebno plemena Tutsi.

Naime, ovaj general je bio šef vojske u Ruandi tokom 1994. kada je došlo do genocida.

ICTR je osudio još dva visoka oficira zbog naređenja ubistva tadašnjeg premijera Ruande, na početku divljanja, kada je ubijeno i 10 Belgijanaca, pripadnika zaštitnih snaga UN, prenose agencije.

ICTR je osudio šefa paramilitarne policije iz tog doba, Augustina Ndindilijimana, za krivično delo genocida, ali je naredilo njegovo puštanje na slobodu nakon što je proveo 11 godina u zatvoru.

Bivši šef ruandske vojske Augustin Bizimungu i Ndindilijimana se nalaze među najvažnijim ličnostima kojima se sudi od strane ICTR, sa sedištem u Tanzaniji, zbog genocida nad 800.000 ljudi, pretežno pripadnicima manjine Tutsi.

Tribunal je ocenio da je Bizimungu imao punu kontrolu nad ljudima kojima je komandovao, i koji su bili umešani u masakre koji su počeli u noći na 6.april 1994.

Takođe je ocenjeno da je Bizimungu kriv za govor od 7. aprila iste godine, nekoliko dana pre nego što je postao šef vojske u severnom disktriktu Mukingo, u kojem je pozvao na ubijanje Tutsija. On je uhapšen u Angoli 2002.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WVbP8m0aKXg

Sud je došao do zaključka da Ndindilijimana nije kriv za ratne zločine, koji su njemu lično prebacivani, i istakao da je imao „ograničenu kontrolu“ nad svojim ljudima i da je bio protiv ubistava. Ndindilijimana je uhapšen januara 2000. u Belgiji.

ICTR je osudio još dva visoka oficira na 20 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog naredjenja ubistva premijera Agate Uvilingijimana.

Sudije smatraju da su oficiri naredili naoružanoj jedinici ubistvo Uvilingijimana, kao i da nisu preduzeli niti jedan pokušaj kažnjavanja vojnika koji su ubili belgijske pripadnike plavih šlemova koji su je štitili.

Ubistvo Belgijanaca vodilo je ka povlačenju snaga UN iz Ruande.

Osuđeni oficiri su major Fransoa-Ksavije Nzuvonemeje, komandant izvidjačkog bataljona, i kapetan Inosent Sagahutu, komandant eskadrile iste jedinice. Nzuvonemeje je uhapšen 2000. u Francuskoj, a Sagahutu u Danskoj dve godine kasnije.

Ova četiri slučaja, poznatija kao „Vojno suđenje II“ bila su prekinuta od juna 2009., kada su tužioci tražili doživotne kazne za sve optužene, a advokati odbrane zahtevali oslobađajuće presude.

U „Vojnom suđenju I“ pukovnik Teonest Bagosora, predstavljen od strane tužioca kao „mozak genocida“, osuđen je na doživotnu kaznu decembra 2008, zajedno sa još dvojicom visokih oficira.

Bagasora je podneo žalbu i njegovo saslušanje je obavljeno od 30.marta do 1.aprila, ali odluka o njegovom zahtevu još nije doneta.

ICRT, sa sedištem u Aruši, uspostavljen je krajem 1994. sa ciljem kažnjavanja počinioca genocida u Ruandi usled kojeg je ubijeno 800.000 ljudi u samo 100 dana.

Ovaj Tribunal treba da sudi samo licima koja su imala najveću odgovornost za genocid, dok se oficirima nižeg ranga, i običnim građanima, optuženim za učešće, sudi u Ruandi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom