Uncategorized

Pritisak za rasprodaju državne imovine: “Spasioci” iz MMF-a i EU Portugaliju zadužili novih 78 milijardi eura

Izvor: Deutsche Welle

Odobravanjem kredita od 78 milijardi evra Portugalu, EU i Međunarodni monetarni fond su u samo godinu dana spasili i treću evropsku državu od bankrota. Velika zabrinutost još uvek vlada zbog stanja u Grčkoj.

„Odlučili smo da ćemo u naredne tri godine pomagati Portugal. Program obuhvata 78 milijardi evra“, izjavio je Žan-Klod Junker, predsedavajući Evrozone, nakon sastanka sa ministrima finansija zemalja članica.

Portugal je zauzvrat morao da se obaveže da će smanjiti nova zaduženja i izvršiti temeljnu ekonomsku reformu. Portugalske vlasti prihvatile su da podstaknu privatne investitore da ostanu, a ne da povuku sredstva iz te zemlje, što je bio ključni zahtjev Finske, u čijem parlamentu je uz velike teškoće odobren paket za spasavanje.

Novac kojim se pomaže Portugal je iz zajedničkog fonda EU, tzv. „kišobrana za stabilnost evra“ Evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda. Prema rečima Olija Rena, evropskog komesara za monetarna pitanja, pružanjem pomoći Portugalu će zajednička evropska valuta biti stabilnija.

„Situacija u Grčkoj kojoj su pre godinu dana EU i Međunarodni monetarni fond takođe pomogli, i dalje je teška“, izjavio je Žan-Klod Junker. „Grčka vlada mora da uloži više napora. Sve političke partije u Grčkoj moraju da podrže drastični paket mera štednje“, rekao je evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren.

„I dalje su primetni nedostaci, posebno u budžetskoj politici i privatizaciji državne imovine. Grčka mora brže da deluje i izvrši konsolidaciju državnog budžeta. Program privatizacije u vrednosti od 50 milijardi treba početi bez odugovlačenja“, dodao je Ren.

Na sastanku u Briselu nije bilo reči o novom paketu pomoći Grčkoj. Žan-Klod Junker, koji je i premijer Luksemburga, rekao je da nisu isključene nove milijarde evra pomoći i reprogramiranje dugova Grčke. To podrazumijeva moguće smanjenje kamata na postojeće kredite, ili produženje rokova za njihovo vraćanje. Ministri finansija će nove zaključke doneti u junu, nakon što bude objavljen novi izveštaj EU i Međunarodnog monetarnog fonda o stanju u prezaduženoj Grčkoj.

Ministri finansija Evrozone su predložili guvernera Banke Italije Marija Dragija za novog predsednika Evropske centralne banke. Aktuelni predsednik Žan-Klod Triše se sa dužnosti povlači krajem oktobra. Novog predsednika Evropske centralne banke će birati šefovi država i vlada zemalja članica EU na samitu koji će biti održan 24. juna.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom