Uncategorized

Rusija protiv kopnene operacije u Libiji, Kina za prekid vatre i očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje

Izvor: Tanjug

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija protivi kopnenoj operaciji u Libiji, dok se njegov kineski kolega Jang Đieći posle razgovora u Moskvi založio za prekid vatre među sukobljenim stranama i poštovanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti te severnoafričke zemlje, javile su ruske novinske agencije.

„Što se tiče eventualnih predloga za odobravanje preko Saveta bezbednosti UN kopnene operacije u Libiji, Rezolucijom 1.973 koju je Savet već usvojio, direktno i nedvosmisleno se isključuje takva mogućnosti, i ta pozicija Rusije ostaje apsolutno nepromenjena”, rekao je Lavrov a prenela je agencija RIA Novosti.

Ističući da je Rezolucijom 1.973 SB UN isključena kopnena operacija, Lavrov je, kako prenosi Itar-Tas s, izrazio i nezadovoljstvo što Kontakt-grupa za Libiju pokušava da preuzme glavnu ulogu u određenju politike međunarodne zajednice prema Libiji, ali i prema svim drugim zemljama regiona.

„Potrebno je strogo se rukovoditi principima UN, kao i odgovarajućim dokumentima, koji uvažavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost”, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Prema Jangovim rečima, narodi svih zemalja sveta, uključujući narode Bliskog istoka, imaju „pravo da samostalno biraju put razvoja”.

„Uvek smo protiv primene sile u međunarodnim odnosima i smatramo da je u toj situaciji potrebno rukovoditi se principima Povelje UN i drugim normama međunarodnog prava”, rekao je šef kineske diplomatije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom