Uncategorized

Bivši šef CIA, Michael Hayden: Šta god da mislite o Gadafiju i Musi Kusi, oni su bili dobri i bili su dobri partneri u borbi protiv terorizma

Izvor: Vesti

Bivši šef američke Centralne obaveštajne službe (CIA) Majkl Hejden izjavio je da je njegova služba dobro sarađivala s libijskim vođom Moamerom Gadafijem, čiji bi pad, po njegovoj oceni, kratkoročno mogao da zakomplikuje interese SAD u regionu.

Hejden, koji je bio na čelu CIA od 2006. do 2009. godine, rekao je u vojnoj školi za marince u bazi Kvantiko, kod Vašingtona, da je i Sirija pomagala američkim obaveštajnim službama, ali samo selektivno.

On je istakao da je CIA imala dobru saradnju sa Gadafijem i bivšim šefom libijske diplomatije Musom Kusom.

“Šta god da mislite o Gadafiju i Musi Kusi, oni su bili dobri i bili su dobri partneri u borbi protiv terorizma”, naveo je Hajden.

Prema njegovim rečima, sirijski predsednik Bašir al Asad je bio “prilično dobar” u borbi protiv sunitskih militanata, ali je podržavao radikalne šiitske elemente.

Ustanci u arapskom svetu, smatra Hajden, mogli bi se na duži rok pokazati korisnim za SAD, zbog promene dinamike u regionu.

Ti događaji će učiniti “da tle postane daleko manje plodno za tip ekstremizma kakav širi Al Kaida, ali još je dosta vremena do tada”, kazao je Hajden.

Američki predsednik Barak Obama zvanično naložio j da se libijskoj opoziciji dodeli pomoć od 25 miliona dolara. Ta pomoć najavljena je prošle nedelje, i treba da obuhvati vozila, cisterne, ambulantna kola, medicinsku opremu, zaštitne prsluke, dvoglede i radio-stanice.

Pored toga, Obamina administracija je olabavila režim sankcija prema Libiji kako bi pobunjenicima omogućila da prodaju naftu.

Ministarstvo finansija izdalo je nalog kojim se američkim kompanijama odobrava da ulaze u transakcije koje obuhvataju naftu, gas i naftne prerađevine, ako sredstva od toga idu opozicionom prelaznom Nacionalnom savetu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom