Uncategorized

New York Times tvrdi da USA administracija traži bezbednu destinaciju za Gadafija

Izvor: Tanjug

Američka administracija počela je da traži državu, najverovatnije u Africi, koja bi bila voljna da libijskom lideru Moameru Gadafiju pruži utočište po uklanjanju s vlasti, iako se još nijedan opozicioni lider nije nametnuo kao njegov uverljiviji naslednik, piše Njujork tajms.

Intenzivnu potragu za državom koja će prihvatiti Gadafija, SAD i njihovi saveznici vode diskretno, iako je libijski lider poslednjih dana pokazao prkos, izjavljujući da nema nameru da popusti zahtevima da ode s vlasti.

Njihove napore komplikuje i mogućnost da Međunarodni krivični tribunal u Hagu podigne optužnicu protiv Gadafija, zbog umešanosti u eksploziju PanAmovog aviona iznad Škotske 1988. godine, kao i zbog zločina u Libiji.

Jedna mogućnost, koju su Njujork tajmsu potvrdila tri zvaničnika administracije u Vašingtonu, jeste da mu utočište bude država koja nije potpisnik ugovora o osnivanju tog tribunala, pa nije ni u obavezi da izruči osumnjičene.

Njujorški dnevnik ocenjuje da bi to moglo da objasni kako Bela kuća namerava da ostvari najavu predsednika Baraka Obame da Gadafi mora da ode, uz rešenost da američke trupe ne stupe na libijsko tle. Naučili smo neke lekcije iz Iraka, a jedna od najvećih je da su Libijci odgovorni za promenu režima, a ne mi, izjavio je jedan visoki zvaničnik administracije.

Ono što mi nastojimo je, naveo je on, da nađemo miran način da se organizuje odlazak, ako se pojavi mogućnost.

Oko polovine država Afrike nije potpisalo ili ratifikovalo Rimski statut, kojim je osnovan Međunarodni krivični tribunal.

Američki zvaničnici priznaju da se pobunjenici još nisu dogovorili ko bi mogao da nasledi Gadafija, a neki strahuju da bi mogao izbiti rat među plemenima ako se ne pojavi neka ličnost koja bi mogla da ih okupi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom