Uncategorized

Čileanski sud nakon 37 godina odobrio ekshumaciju Aljendeovih ostataka kako bi se utvrdilo da li je počinio samoubistvo ili je ubijen

Izvor: Politika

Telesni ostaci bivšeg čileanskog predsednika Salvadora Aljendea biće ekshumirani u okviru istrage o kršenju ljudskih prava, odlučio je sud u Čileu. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je Aljende izvršio samoubistvo ili su ga ubili vojnici u državnom udaru 1973. godine, kojim je na vlast došao Augusto Pinoče.

Aljendeovo telo pronađeno je u predsedničkoj palati posle napada vojske u kojem su korišćeni i avioni. Sud je odlučio da će ekshumacija biti obavljena u drugoj polovini maja. Hiljade ljudi su ubijene, nestale ili mučene tokom Pinočeove vladavine, koja je trajala do 1990. godine. Aljendeov slučaj je jedan od 726 primera navodnog kršenja ljudskih prava koji su predmet istrage.

U zvaničnom izveštaju sa obdukcije navodi se da je Aljende izvršio samoubistvo puškom koju je dobio od svog prijatelja, kubanskog lidera Fidela Kastra. Aljendeov lekar potvrdio je ovaj nalaz, a zaključak je prihvatila i njegova porodica. Pojedine pristalice nekadašnjeg predsednika veruju da su ga ubili vojnici. Ranije ove sedmice, Aljendeova kćerka Izabel potvrdila je da je porodica zatražila da telo bude ekshumirano.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom