Uncategorized

Diplomatija na anglo-američki način: U zamenu za to da se javno odreknu podrške Gadafijevom režimu, članovima porodice biće ukinute restrikcije na imovinu i putovanja

Izvor: Blic

Američko ministarstvo finansija i britansko ministarstvo spoljnih poslova ponudili su porodici libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovim glavnim saradnicima nešto što, prema ocenama diplomata, ne mogu odbiti – da se ukinu restrikcije na njihovu impovinu i putovanja u zamenu za to da se javno odreknu podrške Gadafijevom režimu.

Sada su u toku razgovori u Evropskoj uniji uoči sastanka ministara inostranih poslova iduće sdmice, a razgovori će biti vođeni i među članicama Saveta bezbednosi UN ukoliko bilo ko od imenovanih pobegne iz Libije i odrekne se Gadafija.

Sedmorici sinova Gadafija, njegovoj supruzi i ćerci, dvojici rođaka kao i drugim bliskim saradnicama data je šansa da izbegnu međunarodnu crnu listu i da dođu u posed zaplenjenih nekoliko milijardi dolara, prenosi AP. Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg rekao je da svako od 25 osoba sa “crne” liste sankcija EU kao i onih 16 na koje se primenjuju mere UN mogu izbeći restrikcije ukoliko otkažu podršku Gadafiju i ukoliko se saveznici slože da ih treba nagraditi.

Na crnoj listi američkog ministarstva finansija nalazi se 13 visokih libijskih zvaničnika, među kojima i Gadafi, njegova supruga i njegovi sinovi, a planira narednih dana da objavi sankcije i prema drugim libijskim zvaničnicima. Jedan neimenovani zvaničnik obaveštajne službe koji je razgovarao sa AP-om pod uslovom da ne bude imenovan smatra da se radi “o taktici štapa i šargarepe koja nije bila baš uspešna u prošlosti ali da se moraju isprobati različite mogućnosti zbog kritične tačke kojoj se približava situacija u Libiji”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom