Uncategorized

Usvojena rezolucija SBUN o uvođenju zone zabrane letova iznad Libije: Zemlje BRIC-a i Nemačka uzdržane prilikom glasanja

Izvor: Detsche Welle

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se uvodi zabrana letova iznad Libije. Time se otvaraju vrata za međunarodnu intervenciju protiv režima Moamera el Gadafija.

Deset članica Saveta bezbednosti UN podržalo je usvajanje rezolucije i time omogućilo zaštitu civilnog stanovništva od Gadafijevih napada – i vojnim sredstvima, ukoliko to bude neophodno. U rezoluciji, koju je pripremila Francuska, kopnena intervencija u Libiji je u svakom slučaju isključena.

Nemačka, Kina, Rusija, Brazili i Indija bili su uzdržani prilikom izglasavanja rezolucije. „Verujemo da su sankcije koje podržava međunarodna zajednica efikasno sredstvo kako bi se okončala vladavina Moamera Gadafija“, rekao je nemački ambasador u UN Peter Vitig. Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele bio je jasniji rekavši da „nemački vojnici neće učestvovati u vojnoj intervenciji u Libiji“. On je takođe rekao da podržava sankcije prema ovoj zemlji.

Ipak, za većinu članica SB same sankcije su nedovoljne. Francuska tako ne isključuje mogućnost vazdušnih napada na Libiju u roku od samo nekoliko sati. U britanskim parlamentarnim krugovima se takođe može čuti da su i vazdušne snage ove zemlje spremne da odmah stupe u akciju. Šef američkog vazduhoplovstva Norton Švarc rekao je da bi sprovođenje odluke o zoni zabrane letenja moglo da potraje nedelju dana.

Usvojenom rezolucijom članice UN dobijaju ovlašćenje da preduzmu sve neophodne mere da zaštite civile i područja naseljena civilima, koja su pod pretnjom napada u Libiji, uključujući Bengazi. Istovremeno, rezolucija ne odobrava strane okupacione snage u bilo kom obliku, na bilo kom delu libijske teritorije.

U Bengaziju, uporištu pobunjenika koje je poslednjih dana bilo na meti žestokih napada Gadafijevih snaga, građani su na ulicama pozdravili ovu odluku SB. „Konačno Zapad hoće da napadne i okonča Gadafijeve napade“, kažu oni.

Međutim, tek što je SB izglasao rezoluciju, Gadafijeve pristalice pokazale su svoju podršku režimu: „Zahvaljujemo se zemljama koje su bile suzdržane. Vojska u Libiji ima samo jedan cilj, da zaštiti civile“, poručio je zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kaim.

U međuvremenu je rezoluciju UN pozdravila i EU navodeći da je ona jasna osnova za članice međunarodne zajednice da zaštite civilno stanovništvo u Libiji.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom