Uncategorized

Putin: Rusija mora gledati “iza horizonta” 30 do 50 godina unapred, u modernizaciju oružanih snaga biće uloženo 575 milijardi evra

Izvor: Tanjug

Premijer i predsednički kandidat Vladimir Putin najavio je stvaranje nove profesionalne i visoko obučene ruske armije.

U autorskom tekstu za današnje izdanje provaldinog dnevnog lista “Rosiskaja gazeta”, Putin je ocenio da je razvojni potencijal bivše vojne strukture SSSR potpuno iscrpljen i da je dalje oslanjanje i ulaganje u nju besmisleno.

U članku “Biti snažan, garancija za bezbednost Rusije”, Putin je izneo planove za stvaranje nove profesionalne i visoko obučene ruske armije i analizirao odnose u svetu, ističući i da ni pod kojim uslovima Rusija neće odustati od potencijala strateškog odvraćanja i da će ga dodatno ojačati.

Putin je naveo da je usvojen i da će biti sproveden program razvoja i modernizacije oružanih snaga i vojne industrije, kao i da će u tu svrhu biti uloženo 23.000 milijardi rubalja (575 milijardi evra) tokom ove decenije.

“Ovo nije militarizacija ruskog budžeta. Zapravo, novac koji ćemo da izdvojimo je plaćanje računa za godine kada su vojska i mornarica hronično malo finansirani, dok su druge zemlje uvećavale svoju vojnu snagu”, istakao je Putin.

On je ocenio da je “verovatnoća globalnog rata nuklearnih sila jednih protiv drugih niska, jer bi to značilo kraj civilizacije” i dodao da je to nasleđe ranijih generacija, ali da se primenom današnje tehnologije i “pametnog oružja” promenio i način ratovanja.

Putin je kazao da novi lokalni i regionalni ratovi traju, kao i pokušaji da se prenesu na granice Rusije, a da su devalvirani i uništeni osnovni principi međunarodnog prava.

“Rusija u takvim okolnostima ne može da se osloni samo na diplomatske i ekonomske metode u rešavanju konflikta”, naveo je ruski premijer, ističući da je za bezbednost zemlje neophodno da obaveštajne i druge agencije budu spremne da brzo reaguju u odbrani zemlje.

On je istakao da moraju postojati mehanizmi reagovanja ne samo na postojeće opasnosti, već se mora gledati “iza horizonta” 30 do 50 godina unapred.

Putin je najavio i obnovu mornarice “u punom smislu”, naročito na severu i Dalekom istoku, navodeći da su velike sile već započele aktivnosti u vezi sa Arktikom, što je on ocenio kao izazov ruskim interesima u tom regionu.

“Do 2020. godine procenat novih oružja u ruskoj armiji treba da bude najmanje 70. Što se tiče ostalih sistema u upotrebi, oni će biti podvrgnuti temeljnoj modernizaciji”, naveo je Putin.

On je najavio da će armija raspolagati sa 400 novih interkontinentalnih balističkih raketa, 20 podmornica, 50 brodova, 100 satelita, 600 aviona, uključujući one pete generacije, 28 raketnih pukova sa sistemima S-400, 2.300 tenkova i 17.000 modernih vozila.

Kada je reč o sastavu vojnih kadrova, Putin je istakao da samo dobro obučeni vojnici i starešine sa visokim nivoom opšteg obrazovanja i kulture mogu da primenjuju najsavremenije sisteme naoružanja i dodao da vojna lica moraju da uživaju kompletan paket socijalne sigurnosti koji odgovara njihovoj odgovornosti.

On je naglasio da vojska treba da bude profesionalna, ali da muškarci treba da budu spremni za odbranu zemlje, najavljujući značajne organizacione izmene u strukturi rezervnog vojnog sastava i stanove za bivše pripadnike vojske.

Putin, koji je glavni favorit za pobedu na predstojećim predsedničkim izborima koji će biti održani 4. marta, ne učestvuje na tribinama i u javnim debatama sa ostalim kandidatima, ali svakog ponedeljka već šest sedmica iznosi svoj program u p

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom